Individuell veiledning og gruppeveiledning

Veiledning er en målrettet samtale og en prosess med en faglig og personllig hensikt, å styrke mestringskompetansen og bli bedre kjent med seg selv. Gode samtaler handler om å bevilge seg «langsomtid.»
Tid til å gå i dybden og reflektere.
Tid til å sortere og snakke seg gjennom viktige spørsmål og problemstillinger, og kunne reflektere over egen praksis og handlinger, faglig og etisk.
Jeg tenker at veiledning nettopp skal være en slik type langsomtid, som er viktig og nødvendig i en hektisk hverdag.
Alle som jobber med mennesker bruker seg selv i yrkesfunksjonen. I det relasjonelle forholdet er fokuset ofte på den andre. I veiledning er fokuset på en selv.
Veiledning kan bidra til bevisstgjøring av egen kompetanse, til å ta valg, og oppdage mening i egen yrkesutøvelse. Veiledning kan også bidra til økt motivasjon i jobben og styrket yrkesidentitet.
Veiledningen tar utgangspunkt i at læring skjer gjennom erfaring og gjennom å gjøre egne oppdagelser, og bygger på oppmerksomt nærvær, fenomenologi, konfluent pedagogikk og gestaltveiledning.
Jeg gir ikke råd, men legger til rette for oppdagelser gjennom oppmerksomt nærvær, kreative øvelser og mestringsfremmende kommunikasjon. Den enkelte har masse kunnskap og visdom i seg. Min jobb som veileder er å bruke kommunikasjon og veiledningsmetoder slik at den enkelte kan bli mer bevisst på egne ressurser.